Bratislavské bábkové divadlo predstaví klasiku K. J. Erbena v modernom podaní

27.03.2012 Bratislava

Bratislava 27. marca (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) na Dunajskej 36 pozýva malých i veľkých divákov na premiéru inscenácie Tri zlaté vlasy deda Vševeda. Známu klasickú rozprávku o odvahe biť sa za svoje šťastie z pera Karla Jaromíra Erbena zdramatizovala do moderného podania scenáristka Dana Garguláková.

"Našli sme si veľmi kvalitný text pani Gargulákovej, ako skúsená televízna a rozhlasová autorka má teraz divadelnú premiéru," povedala pre TASR dramaturgička Katarína Jánošová. Ako ďalej uviedla, Gargulákovej text je plný humoru. Ponúka modernejší rýchlejší jazyk, ktorý je bližší dnešnému divákovi, je v ňom však cítiť tradíciu.

"Tri sudičky sú moderné ženy, trošku hašterivé, ale väčšinou láskavé. Sú trošku feministické, je to moderný posun oproti starej verzii, kde sú to vážené staršie dámy," priblížila postavy troch sestier slnka - Zoru, Svetlanu a Večernicu. Dobré sudičky sprevádzajú hlavného hrdinu rozprávky odvážneho Plavka na jeho nebezpečnej ceste za nedostihnuteľným pokladom. Plavko sa vzoprie vôli zlého kráľa a chce získať tri zlaté vlasy tajomného deda Vševeda z lásky ku kráľovej dcére Zlatke. "Použili sme projekciu, ktorá vytvára farebné pozadie so zvláštnou grafikou vody, slnka, prírody. Atmosféru dotvárajú svetlá," komentovala Jánošová videoprojekciu, ktorú vytvoril Martin Rusina zo Združenej strednej školy scénického výtvarníctva.

Inscenáciu plnú piesní režijne naštudoval umelecký riaditeľ BBD Dušan Štauder. O hudobné aranžmán sa postarala pop rocková kapela Vetroplach, ktorá hudbu k divadelnému predstaveniu komponovala prvý raz. Texty piesní vytvoril známy textár Zoro Laurinc. Na pohybovú spoluprácu BBD opäť oslovilo macedónsku herečku Elenu Kolek Spaskov. Scénu, kostýmy a bábky navrhla mladá scénografka a režisérka Zoja Zupková.

"Bábky a kostýmy sú komponované tak, aby boli čo najbližšie pre deti. Sú štylizované a blízke detskej kresbe," charakterizoval výtvarnú stránku inscenácie režisér. Štauder upozornil aj na scénu, ktorú tvoria biele segmenty detskej drevenej stavebnice. "Bol to výborný východiskový bod na to, aby sa decká cítila ako doma. Z týchto segmentov skladáme jednotlivé situácie v rôznych scénach, ktoré sa v príbehu odohrávajú," doplnil. V napínavej rozprávke o tom, že vytrvalosť a láska sú tou najmocnejšou ľudskou zbraňou, účinkujú Miroslava Dudková, Margaréta Nosáľová, Marta Sádecká, Juraj Adamík, Róbert Laurinec, Ján Morávek. Hra je určená pre deti od štyroch rokov.

Inscenáciu Tri zlaté vlasy deda Vševeda uvedie BBD v premiére v piatok 30. marca o 18.00 hodine. Ďalšie predstavenia sú 31. marca o 14.30 h a v nedeľu 1. apríla o 10.00 a 14.30 h.
 

Vyberte región